Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

Ο ΜΥΘΟΣ της ΣΥΝΕΧΟΥΣ Ανάπτυξης

Ζούμε δύσκολους καιρούς. Η οικονομική κρίση έρχεται αμέσως μετά την συνειδητοποίηση της περιβαντολογικής κρίσης. Και τα δύο έχουν προβλεφθεί εδώ και περίπου 20 χρόνια.

Η περίφημη έκθεση "Τα όρια της ανάπτυξης" (Limits to Growth) χλευάστηκε από μεγάλη μερίδα εκπρόσωπων της τεχνολογίας, των οικονομικών και της πολιτικής, ως μια "καταστροφολογική" έκθεση που δεν υπολογίζει την ΣΥΝΕΧΗ επιστημονική και τεχνολογική "πρόοδο" της ανθρωπότητας ...

Όμως προφανώς όλοι οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα και την απλή λογική. Είναι πολύ απλό. Η συνεχής και σταθερή ανάπτυξη μιας οποιασδήποτε ποσότητας, είτε αυτή λέγεται χρέος ή δανεισμός ή πληθυσμός ή κατανάλωση ενέργειας, αποτελεί μια ΕΚΘΕΤΙΚΗ μαθηματική εξίσωση! Μια εκθετική ανάπτυξη σε ένα σαφώς περιορισμένο περιβάλλον, είναι με πολύ απλά λόγια ΑΔΥΝΑΤΗ!


Μάλιστα η εκθετική ανάπτυξη είναι πολύ ύπουλη και οδηγεί σε καταστροφές και απότομες καταρεύσεις! Διότι όταν υπάρχει μια σταθερή ανάπτυξη μιας ποσότητας 7% ετησίως η εξίσωση μας δίνει τον χρόνο διπλασιασμού της ποσότητας στα 10 χρόνια. Έτσι, εαν έχουμε ένα μπουκάλι με βακτήρια που διπλασιάζονται κάθε 1 λεπτό, πότε νομίζετε ότι τα βακτήριά μας θα συνειδητοποιήσουν πως το μπουκάλι γέμισε και δεν μπορούν να πολλαπλασιάζονται άλλο; Πολύ, πολύ αργά, την στιγμή που ο πληθυσμός τους θα έχει καταλάβει το μισό μπουκάλι ...

Μα τι λες τώρα θα πει κάποιος, έχουν μισό ακόμη μπουκάλι να αναπτυχθούν, που το βλέπεις το πολύ αργά! Σωστά; Λάθος! Εαν τους έχει πάρει ας πούμε 1 ώρα παρά 1 λεπτό για να φθάσουν στο μισό μπουκάλι, πόσο νομίζετε ότι τους μένει για το υπόλοιπο μισό;;;

1 λεπτό, 1 μόνο λεπτό τους μένει για να το εξαντλήσουν!

Ενώ τους πήρε σχεδόν 1 ώρα για το μισό μπουκάλι, αρκεί μονάχα 1 λεπτό για το υπόλοιπο μισό! Αυτή είναι η εκθετική συνάρτηση.

Η απεριόριστη ανάπτυξη σε έναν πεπερασμένο κόσμο είναι απλά αδύνατη! Η απεριόριστη ανάπτυξη είνα μονάχα δυνατή στην ΝΟΗΣΗ, στην φαντασία, σε αδύναμα μυαλά που κατευθύνονται από την ματαιοδοξία και την απληστία.

Το video που ακολουθεί είναι πραγματικά εξαιρετικό!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Ανώνυμος είπε...

:)