Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

H πορεία θερμοκρασίας - βροχόπτωσης στην 6ετία

Η αίσθηση που υπάρχει ότι η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε και φέτος ενώ οι βροχές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνονται αποτα στοιχεία. Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει συνοπτικά την κατάασταση (στοιχεία από τον Μετεωρολικό Σταθμό στο Θησείο - τον παλιότερο του Αστεροσκοπείου Αθηνών).


(με κλίκ πάνω στην εικόνα φαίνεται μεγάλο διάγραμμα)

Η τριακονταετία 1961 - 1990 αποτελεί την "βάση" σύγκρισης. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι οι μέσες τιμές για ολόκληρη την τριακονταετία.

Αυτό που παρατηρεί αμέσως κανείς, είναι ότι μειώνονται σημαντικά και σταθερά οι Ημέρες Βροχής από το 1960 μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά το ποσό βροχόπτωσης (χιλιοστά) μόλις πέρυσι (το 2007) έπεσε κάτω από τα 376 χιλιοστά βροχής που ήταν η βάση. Θα δούμε εάν η τάση αυτή συνεχίσει φέτος και του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα κυρίως λιγότερες και περισσότερο έντονες βροχές. Αυτό σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των εδαφών, οδηγεί στην μικρότερη κατακράτηση νερού από το έδαφος και επομένως λιγότερα πόσιμα νερά.

Τέλος η μέση μέγιστη θερμοκρασία παρουσιάζει μια σταθερή αύξηση με ακοκορύφωμα το 2007. Να δούμε εαν η τάση αυτή συνεχιστεί φέτος και τα επόμενα χρόνια.




3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις διαβάσει κάποια αποστομωτική κριτική για την τελευταία επιτομή της κλιματικής ιστορίας από το CERN;
http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/0804/0804.1938v1.pdf
Η ΨΥΞΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ, και κατά δεύτερο λόγο οι αποδασώσεις.

doctor είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία Δημήτρη, εν μέσω μάλιστα περιόδου ανομβρίας στον μήνα Νοέμβριο!

Αντωνιος Περιπατητης είπε...

Το ιστολόγιό σας είναι μια όμορφη πηγή πληροφοριών και σας συγχαίρω για την προσπάθειά σας