Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Οι μικροοργανισμοί βασιλεύουν στον πλανήτη ΓΗ

Νομίζουμε ότι έχουμε καταφέρει πολλά ως είδος μέσω της τεχνικής και της ευφείας μας. Όμως το κυρίαρχο είδος πάνω στον πλανήτη εδω και 4 δισεκατομμύρια χρόνια είναι τα πρωτόζωα (μικρόβια) και τα βακτήρια.

Ακολουθούν μερικές στατιστικές για να πεισθούν οι "σκεπτικιστές" που παρακολούθησαν το video του προηγούμενου πόστ:

* Τα πρωτόζωα και τα βακτήρια εμφανίζονται παντού, κυριολεκτικά παντού, όπου υπάρχει ζωή. Στα δάκτυλά μας κατοικούν μικροσκικοί σπόροι από μύκητες περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες να αναπτυχθούν και περισσότερα απο 400 (!) μικροσκοπικά είδη μικροβίων κατοικούν στο στόμα μας.

* Η μικρότερη δυνατή περιοχή του χώρου καταλαμβάνεται από μερικά εκατομμύρια βακτήρια, σχηματίζοντας ένα αληθινά συνεχές - από κάθε πρακτική σκοπιά - ζωντανό στρώμα το οποίο εκτίνεται από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης μέχρι μερικά χιλιόμετρα μέσα στην ατμόσφαιρα.

* Τα βακτήρια μπορούν και επιβιώνουν στην πιο ακραίες συνθήκες
  • Το Pyrolobus fumari αγαπάει τον καύσωνα. Ζει άνετα γύρω στους 105 βαθμούς Celcius, αναπαράγεται στους 112 βαθμούς και σταματά να μεγαλώνει όταν πέσει στην "παγωνιά" των 90 βαθμών Celcius! To ανώτατα θερμικό όριο για την ύπαρξη ζωής εκτιμάται πως είναι οι 150 βαθμοί Celcius. Η έρευνα πάντως για τα υπερ-θερμόφιλα βακτήρια συνεχίζεται και το όριο αυτό δεν είναι ακόμη οριστικό.
  • Τα acidophiles θριαμβεύουν σε όξινα περιβάλλοντα (λιγότερο από 2 PH) όπως οι θειούχες πηγές ηφαιστειακών εκβολών. Συγκριτικά η τιμή PH του υγειούς ανθρώπινου δέρματος είναι 5 και του καθαρού νερού 7 που θεωρείται ως ουδέτερο,
  • Φυσικά υπάρχουν και τα alcaliphiles που ζουν σε αλκαλικά περιβάλλοντα όπως λίμνες πλούσιες σε διοξείδο του άνθρακα.
  • Το είδος Halomonas, ένα από τα βαρόφιλα, μπορεί και ζει στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού και χρειάζεται μια πίεση γύρω στις 1.000 ατμόσφαιρες για να επιβιώσει!
  • Το πιο σκληρό από όλα όμως, είναι το Deinococcus radiodurans. Αυτό το βακτήριο μπορεί αντέχει 1.000.000 RADs ραδιενεργούς ακτινοβολίας, χωρίς την παραμικρή απώλεια ζωτικότητας. Στα 1.750.000 RADs χάνει μόλις το 37% της ζωτικότητάς του, ενω θα χρειαστούν πάνω από 3.000.000 για να το σκοτώσουν. Συγκριτικά τα 1.000 RADs που είναι η δόση ραδιενέργειας από την έκρηξη στην Χιροσίμα, μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο μέσα σε 1-2 βδομάδες. Δόση 6.000 RADs μπορεί να σκοτώσει μια παραδοσιακή καλλιέργεια μικροβίων όπως τα E.Coli. Μια ακτινογραφία είναι περίπου στα 0,075 RADs. Οι ηλιακές εκλάμψεις (solar flares) μπορούν να δώσουν μια δόση από 400 - 5.000 RADs.

* Έχουν καταγραφεί συνολικά 1,5 - 1,8 εκατομμύρια είδη και εκτιμάται πως μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 100 εκατομμύρια. Μόνο η οικογένεια των μυκήτων διαθέτει 69.000 καταγεγραμένα είδη ενώ εκείνη των μυρμηγκιών 10.000!

* Το πιο πολυπληθές είδος στον πλανήτη είναι βακτήριο, το Prochlorococcus, από το οποίο επιπλέουν στα ήρεμα νερά περίπου 70.000 -200.000 άτομα/ χιλιοστό του λίτρου! Μάλιστα ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα.

* Μάλιστα οι ωκεανοί είναι εκείνοι στους οποίους βρίσκεται η μεγαλύτερη ποικιλία. Πάνω από το 65% των οικογενειών των ζωντανών οργανισμών κατοικούν στις θάλλασσες, ενώ στην στεριά μόλις το 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: