Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Ο Βόρειος Πόλος χωρίς πάγο ;



Η μείωση του θαλάσσιου Αρκτικού Πάγου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Το περισυνό καλοκαίρι είχε δραματικές συνέπειες εκτός από την περιοχή μας και στον Αρκτικό ωκεανό, όπως είχα ήδη γράψει από τον Σεπτέμβριο 2007.


Ο θαλάσσιος αρκτικός πάγος παρουσίασε το καλοκαίρι του 2007 μείωση της ταξής του 65%, σπάζοντας το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ του 2005! Βέβαια για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση, θα πρέπει να σημειώσω πως ο πάγος κάνει και αυτός τον κύκλο του μέσα σε ένα έτος (περισσότερος πάγος τον χειμώνα, λιγότερος το καλοκαίρι). Στο περυσινό άρθρο υπάρχει ένα σχετικό διάγραμμα του ετήσιου κύκλου. Επομένως εδώ αναφερόμαστε και συγκρίνουμε διαχρονικά την έκταση του πάγου τα καλοκαίρια ΜΟΝΟ.


Αυτό που εντυπωσιάζει και ανησυχεί τους επιστήμονες είναι πως μια μείωση πάγου όπως η περισυνή (552 δισεκατομμύρια τόνοι), θα απαιτούσε 3 χρόνια αντί για 1 σε "κανονικές συνθήκες". Με μια άλλη μέτρηση το καλοκαίρι το 2007 χάθηκε μια επιπλέον έκταση της τάξης του 1.000.000 Km2, κάτι που εντυπωσιάζει εάν συγκριθεί με την μέση τιμή των τελευταίων 10 ετών η οποία ήταν μόλις 100.000 km2 ετησίως σύμφωνα με την ESA.

Αυτό που μας λέει το παραπάνω στοιχείο είναι πως είτε ο ρυθμός μείωσης του πάγου επιταχύνθηκε δραματικά το 2007 ή ότι ήταν απλά μια εξαιρετικά ακραία χρονιά!


Το 2007 όπως ζήσαμε όλοι εδω στην Ελλάδα, ήταν μια ασυνήθιστα ζεστή χρονιά. Τα άσχημα σημάδια είχαν αρχίσει με το ρεκόρ θερμότερου Φθινόπωρου 350ετίας στην Ευρώπη το 2006, συνεχίστηκαν με τις πυρκαϊές του καλοκαιριού που χτύπησαν ιδιαίτερα την μεσογειακή ζώνη (Καλιφόρνια, Ιταλία, Βαλκάνια) και ολοκληρώθηκε με την δραματική μείωση του καλοκαιρινού θάλασσιου αρκτικού πάγου.


Η μείωση αυτή πάντος έχει "ανεβάσει ταχύτητα" από το 2000 και μετά όπως φαίνεται στο εξαιρετικό animation (απαιτεί να τρέχει το Google Earth) που θα δείτε κάνοντας κλίκ στην εικόνα που ακολουθεί:


(Εαν δεν ανοίξει αυτόματα το αρχείο, μπορείτε να το σώσετε και στην συνέχεια να το ανοίξετε μέσα απο το Google Earth)


Πάντως το 2008 ήταν μια αρκετά περισσόσερο "ψυχρή" χρονιά απ΄ότι το 2007. Δεν χρειάζεται να είμαστε επιστήμονες για να συνειδητοποιήσουμε πως το κλίμα κινείται ως ένα εκρεμές απο το ένα άκρο στο άλλο προσπαθώντας να ισοροπήσει κάπου. Πάρολο που ο φετινός χειμώνας ήταν ασυνήθιστα βαρύς για την Αρκτική, ο πάγος άργησε να σχηματιστεί και ήδη έχει αρχίσει να σπάει. Η ζημιά δηλαδή έχει γίνει απο πέρυσι και εξαιτίας του φαινόμενο του albedo θα απαιτήσει περισσότερους παγωμένους χειμώνες για να αποκατασταθεί.



Γι αυτό οι επιστήμονες αναμένουν και φέτος ρεκόρ μείωσης πάγου και δεν αποκλείουν τον Σεπτέμβριο του 2008 να δούμε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία έναν Βόρειο Πόλο ελεύθερο απο πάγο!!


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://wattsupwiththat.wordpress.com/2008/07/02/northwest-passage-still-impassable

http://wattsupwiththat.wordpress.com/2008/07/02/what-a-difference-20-years-makes

Iptamenos Ollandos είπε...

Η σάτιρα καμμιά φορά έχει πολλά να μας διδάξει.
Παρακαλώ δέστε και αυτό. (για αγγλομαθείς)
http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw

ΦΑΝΤΙ είπε...

Που τον ξετρύπωσες αυτόν;!

Εξαιρετικό βίντεο, του αξίζει μια ανάρτηση από μόνο του.

Για το θέμα έχω γράψει το ακαταλαβίστικο Η θεωρεία της Γαίας

Iptamenos Ollandos είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε!

Ήταν δάσκαλος με τον τρόπο του