Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2007

Πλανήτης ΓΗ, η ταινία

Παρακολούθησα την Κυριακή την ταινία ντοκυμαντέρ του BBC με τον ελληνικό τίτλο "Πλανήτης ΓΗ".

Είναι μια καταπληκτική ταινία με μοναδικές λήψεις από τα πιο απίθανα σημεία του Πλανήτη. Χρειάστηκαν περισσότερες από 2.000 ώρες λήψεων σε περισσότερες από 200 περιοχές για περίπου 5 χρόνια. Το οπτικό-ακουστικό υλικό είναι μοναδικό και έχουν προφανώς χρησιμοποιηθεί τα τελειότερα μέσα.

Ανάμεσα σε άλλα θα δείτε
  1. Γιατί και πως ακριβώς πεθαίνει η πολιτική αρκούδα στην Αρκτική από την μείωση των παγονησίδων.
  2. Πως παλεύουν τα γεράνια με τις απότομες αλλαγές καιρού για να περάσουν πάνω από την ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαϊων !
  3. Το αγωνιώδες ταξίδι των ελεφάντων επί μήνες για την εύρεση πόσιμου νερού
  4. Το ταξίδι της φάλαινας απο τον Ισημερινό μέχρι την Ανταρκτική για να προλάβουν τις τεράστιες ποσότητες από γαρίδες του καλοκαιριού
και άλλα πολλά! Όλα αυτά συσχετίζονται με τις Κλιματικές Αλλαγές αλλά με τρόπο που δεν προκαλεί τον τρόμο και την συναισθηματική απεμπλοκή του κοινού που μπορεί να δημιουργούσε η ενοχοποίηση του ανθρώπου ως υπεύθυνου για την επιδείνωση του κλίματος.

Μοναδικές εικόνες, μοναδικοί ήχοι, το μόνο που λείπει είναι μυρωδιές! Ντράπηκα που καθόμουν μέσα σε μια κλειστή αίθουσα κινηματογράφου ενώ τα άλλα ζώα δίνουν τον αγώνα της ζωής εκεί έξω.

Πρωταγωνιστές καταπληκτικά ζώα με μειωμένες νοητικές αλλά αξιοζήλευτες και μοναδικές σωματικές, αισθητηριακές και αισθητικές ικανότητες! Είναι από αυτές τις στιγμές που σε πιάνει μια στιγμή τρέλας να τα παρατήσεις όλα, να αποδράσεις από την φυλακή του πολιτισμού και να ρισκάρεις την μέγιστη ελευθερία του φυσικού αγώνα αυτών των πλασμάτων. Η σκηνή των μπαμπουίνων, συγγενών του ανθρώπου, που φοβούνται το νερό, τόσο αδύναμοι, τόσο λεπτεπίλεπτοι, είναι μια υποδειγματική αποτύπωση του γιατί αυτά τα αδύναμα πλάσματα χρειάστηκε να μετεξελιχθούν σε νοήμονα ζώα ...

Εντυπωσιακή ταινία, ελκύει, δεν τρομάζει, προβληματίζει και προσηλυτίζει. Το μόνο μειονέκτημα που της βρήκα είναι η ελληνική αφήγηση που είναι ολίγον μελό, ιδιαίτερα με τα μικρά ζωάκια, ακόμη και σε στιγμές που ξεκάθαρα αυτά παιδεύονται με τους φυσικούς κυνδίνους και ρισκάρουν την ζωή τους κάθε στιγμή. Ενδεικτικό και αυτό του πόσο λίγο μπορούμε να αξιολογούμε τις στιγμές και την παντελή απομάκρυνσή μας από την φυσική εμπειρία.

Είτε θα βλέπουμε την Φύση ως απειλή ή ως μια "Ζέν" εμπειρία ... Περίμενα την αφήγηση περισσότερο αντικειμενική, πιο στοιβαρή, περισσότερο ηγετική, λιγότερο "μελό". Την άγρια "ομορφιά" την θαυμάζει ο Νους ως αρμονία χρωμάτων και κινήσεων αντί να την Βιώνει συνολικά το Σώμα - Νούς ως αυτό που είναι, δηλαδή ο καθημερινός αγώνας της Ζωής ενάντια στον Χάρο και την Εντροπία.

Πάντως όσοι δεν έχουν δει ακόμη την ταινία, ας τρέξουν να προλάβουν θα παίζεται μάλλον για λίγο ακόμη μια και δεν είναι από τις εμπορικές (παρόλο το μελό) - αξίζει να την απολαύσετε και εσείς! ΄... έστω και μόνο με τον ΝΟΥ ;)
Ένα trailer πιο κάτω εκτιμώ πως θα σας πείσει γι αυτό:


2 σχόλια:

Αλεξάνδρα είπε...

Εχω σκοπό να την παρακολουθήσω.
Τι όμορφο το trailer!
Αχ μανούλα γη τι σου κάνουμε...

Ωραία ανάρτηση...

DIONYSOS είπε...

Συνέχισε το χρειαζόμαστε
Εχεις ξεχωριστά ευαίσθητη φωνή και λόγο