Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ελληνικό κλίμα 2010

Τα παρακάτω τρια γραφήματα παρουσιάζουν την εξέλιξη του κλίματος (μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις και ημέρες βρόχής) την τελευταία οκταετία στην Αθήνα. Τα στοιχεία (μέχρι Φεβρουάριο 2010) προέρχονται από τον Μετεωρολικό Σταθμό Θησείου - τον παλιότερο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στον πρώτο διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη των μέσων ετήσεων τιμών:


(με κλίκ πάνω στην εικόνα φαίνεται μεγάλο διάγραμμα)



Στο δεύτερο διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη των μέσων τιμών του χειμώνα:



Τον Ιανουάριο 2010 σημειώθηκε η μεγαλύτερη μέγιστη θερμοκρασία χειμώνα τα τελευταία 110 χρόνια, στα Χανιά της Κρήτης με 30,8 ⁰ C την Πρωτοχρονιά! Στην Αθήνα ήταν ο τρίτος πιο ζεστός χειμώνας (μέσες τιμές) από το 1897

Επίσης τον Ιανουάριο 2007 σημειώθηκε η μικρότερη βροχόπτωση τα τελευταία 50 χρόνια. Παράλληλα ο πλανήτης γνώρισε τον πιο θερμό χειμώνα από το 1880.

Στο τελευταίο διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη των μέσων τιμών του καλοκαιριού:



3 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός αλλά αν δεν κάνω λάθος οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν αυτό οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες ή αν είναι από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.

ΦΑΝΤΙ είπε...

Αυτό που ισχυρίζεται μια μικρή μερίδα είναι ότι οφείλεται στην ηλιακή δραστηριότητα (11ετής κύκλος). Προφανώς τυχόν μεταβολές, έστω και μικρές στην ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ πιο ισχυρές απο τα ανθρωπογεννή άερια θερμοκηπίου, αλλά οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληφθεί. Η μεταβολή είναι πολύ μικρή και σχετικά συνεχής. Τα τελευταία μερικά δις χρόνια μάλιστα καθώς αυξανόταν πολύ-πολύ αργά η ζωή πάνω στην γη προσαρμοζόταν ώστε να την ισοσκελίζει (βασικό επιχείρημα του Lovelock για την ζωντανή γη).

Θυμάμαι πως κάποιοι προέβλεπαν την αλλαγή του κλίματος το 2009 όπου θα υπήρχε (αν δεν κάνω λάθος το ελάχιστο του ηλιακού κύκλου) και θα άρχιζε έλεγαν μια περίοδος μινι-παγετώνων ... !

H ανθρωπογενής προέλευση της παγκόσμιας θέρμανης τα τελευταία 100 χρόνια νομίζω πως έχει πλέον στοιχειοθετηθεί πολύ καλά επιστημονικά. Δες εδω

http://www.skepticalscience.com/solar-activity-sunspots-global-warming-advanced.htm

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Όπως σου έγραψα και πριν δεν είμαι ειδικός άρα δεν απαντάω με απόλυτη σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην ανθρωπότητα ειδικά στις φτωχότερες χώρες που δεν έχουν αρκετούς πόρους για να αλλάξουν τη γεωγραφία τους.

2 ακραία παραδείγματα είναι η Ολλανδία η οποία έχει αλλάξει άρδην τη γεωγραφία της και το Πακιστάν το οποίο πριν από λίγες εβδομάδες γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες.