Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2007

Αλλαγή Κλίματος

Μια και δεν άλλαξε το Πολιτικό Κλίμα ας δούμε πως αλλάζει το πραγματικό :

1) Η Παγκόσμια Θερμοκρασία κυμάνθηκε στους +0,96 C από το 1860 (βαθμοί Παγκόσμιας Θέρμανσης). Μειώθηκε κατά 20% απο την προηγούμενη βδομάδα.

2) Ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών στον Πλανήτη ήταν κατά 56% μεγαλύτερος (συνολικά 25.625 πυρκαγιές) από την προηγούμενη βδομάδα. Τροπικά δάση συνεχίζεται να καίγονται σε Αφρική και Νότια Αμερική.3) Ξηρασία αντιμερώπισαν αυτό το καλοκαίρι και οι Η.Π.Α. Ενδεικτικό παράδειγμα η Μοντάνα η οποία δείχνει συνολικά χαμηλότερο δίκτη πρασίνου απο την μέση τιμή (έτη 2000 - 2006).

4) Η Ινδία γνώρισε την τρίτη και χειρότερη εκχύληση του ποταμού Βραμχαπούτρα, οι πλημμύρες του οποίου κατέστρεψαν σοδιές και ανάγκασαν περισσότερο απο 1.000.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν απο τις όχθες του.

5) Πρόσφατη μελέτη (Σεπ 2007) διαπιστώνει πως οι πάγοι στην Αρκτική μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό απ΄ότι έχει προβλέψει η φετινή μελέτη της IPCC.


6) Επίσης νέα είδη όπως οι πίθηκοι, τα κοράλια και οι γαζέλλες προστέθηκαν στα απειλούμενα είδη σύμφωνα με πρόσφατη (Σεπ 2007) ανακοίνωση της IUNC. Ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έχει αυξηθεί ελαφρά.

Περισσότερα στοιχεία με εντυπωσιακές φωτογραφίες (όπως οι παραπάνω) θα βρείτε στο Παρατηρητήριο Κλιματικών Αλλαγών 16/09/2007.

2 σχόλια:

houlia είπε...

Σήμερα ο Νάνος Βαλαωρίτης στην Καθημερινή έλεγε ότι ακολουθούν το πρότυπο των Ιταλών οικολόγων που ξεκίνησαν σε επίπεδο ατομικών πρωτοβουλιων και ευαισθητοποίησαν την κοινή γνωμη μπαίνοντας εν τέλη και στη Βουλή. Αυτό ελπίζουν να γίνει και στον τόπο μας και καλούν όλους από το χωρο της διανόησης να ξεφύγουν απ τον ατομικισμό και να δουλέψουν σε συλλογικό επίπεδο, να εμπλακούν με την πολιτική. Δεν είναι καλή ιδέα?

Αλεξάνδρα είπε...

Ο Νάνος Βαλαωρίτης μια χαρά τα λέει. Ακόμα δεν έχουμε συναίσθηση των συνεπειών μας.

Μα θά ρθει ο καιρός...